PENGARUH UKURAN BIJI JARAK PAGAR TERHADAP LAMANYA NYALA API DAN TEMPERATUR YANG DIHASILKAN PADA KOMPOR

Authors

  • Andika Nopriansyah Mila Mahasiswa Prodi Sarjana Terapan Teknik Mesin Produksi dan Perawatan, Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Ahmad Junaidi Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Dwi Arnoldi Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Soegeng Witjahjo Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Baiti Hidayati Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Syamsul Rizal Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Ali Medi Politeknik Negeri Sriwijaya

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10122361

Keywords:

Seeds, Rudeness, Stove, Temperatur, Time

Abstract

The availability of fuels, especially fossil fuels, is increasingly scarce, concerns about meeting energy needs in the future are increasing. In urban areas, fuel gas (LPG) is generally used for daily cooking, while in rural areas, kerosene is more commonly used. This significant oil content opens up the possibility to use castor beans as fuel directly. Therefore, in this study the author conducted an experiment entitled "The Effect of Jatropha Bean Size on Fire Intensity and Temperature produced on the Stove". The variable used is jatropha beans weighing 350 grams in each form of castor bean roughness, namely: whole, peeled, coarse and fine. Where the results obtained from the research that has been carried out are whole castor beans with a flame for 93 minutes and a temperature of 314.7 °C, peeled to produce a flame for 85 minutes and a temperature of 433.3 °C, coarsely crushed to produce a flame for 73 minutes and a temperature of 498.8 °C, and finely crushed to produce a flame of 65 minutes and a temperature of 519 °C. So it can be concluded from the data produced, the larger the size of the castor bean, the more time the fire is and the finer the roughness of the castor bean fence, the higher the resulting temperature.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bungkil, E., & Jarak, B. (2012). Jurnal MIPA. 35(1).

Djajeng Sumangat dan Wisnu Broto. (2016). Kajian Teknis dan Ekonomis Pengolahan Briket Bungkil Biji Jarak Pagar Sebagai Bahan Bakar Tungku. Buletin Teknologi Pasca Panen, 5(1), 18–26.

Ginting, M. J., Mursidi, R., & Saleh, E. (2012). BIJI JARAK DENGAN BERBAGAI DIAMETER DAN JUMLAH LUBANG SARANGAN The Burning and Heating Analysis on The Jatropha Kernels Stove Having Various Diameters and Flame Holder Hole Numbers. 1(1), 1–8.

Ilmiah, J., & Energi, T. (2006). Pengembangan Rancangan Sistem Pengolahan. 1(3), 1–11.

Julianti, E. (2014). Pengembangan Minyak Jarak Pagar sebagai Biodisel ( Development of Jatropha Oil as Biodiesel ) ( Development of Jatropha Oil as Biodiesel ) Jarak pagar ( Jatropha curcas L ) merupakan tanaman yang sejak 50 tahun lalu sudah dimanfaatkan sebagai bahan bakar . May.

Kartika, I. A., Yani, M., & Hermawan, D. (2011). Transesterifikasi in situ biji jarak pagar: pengaruh jenis pereaksi, kecepatan pengadukan dan suhu reaksi terhadap rendemen dan kualitas biodiesel. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 21(1), 24–33.

Multazam, A. (2020). Pengaruh Konsumsi Bahan Bakar Biji Jarak Terhadap Volume Tungku. Jurnal Sangkareang Mataram, 6(4), 1689–1699.

Pamungkas, P. S., Joniarta, I. W., & Wijana, M. (2015). Pengaruh Besar Butiran Biji Jarak dan Arang Sekam Padi pada Briket Dengan Perekat Kanji dan Tanah Liat Terhadap Kadar Air, Nilai Nalor dan Laju Pembakarannya. Jurnal Energi Dan Manufaktur, 7(2), 119–124.

Prastowo, B. (2015). Bahan Bakar Nabati Asal Tanaman Perkebunan Sebagai Alternatif Pengganti Minyak Tanah Untuk Rumah Tangga. Perspektif, 6(1), 10–18.

Putri, R. A., Muhammad, A., & Ishak, I. (2018). Optimasi Proses Pembuatan Biodiesel Biji Jarak Pagar (Jatropha Curcas L.) Melalui Proses Ekstraksi Reaktif. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 6(2), 16. https://doi.org/10.29103/jtku.v6i2.472

Yuliza, N., Nazir, N., & Djalal, M. (2013). Pengaruh Komposisi Arang Sekam Padi dan Arang Kulit Biji Jarak Pagar Terhadap Mutu Briket Arang. Jurnal Litbang Industri, 3(1), 21. https://doi.org/10.24960/jli.v3i1.617.21-30

Published

2023-11-13

How to Cite

Mila, A. N., Junaidi, A., Arnoldi, D., Witjahjo, S., Hidayati, B., Rizal, S., & Medi, A. (2023). PENGARUH UKURAN BIJI JARAK PAGAR TERHADAP LAMANYA NYALA API DAN TEMPERATUR YANG DIHASILKAN PADA KOMPOR. MACHINERY Jurnal Teknologi Terapan, 4(3), 149–158. https://doi.org/10.5281/zenodo.10122361

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 1 2 3 

You may also start an advanced similarity search for this article.