RANCANG BANGUN MESIN PENGIRIS TEMPE OTOMATIS DENGAN PENGATURAN KETEBALAN
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-sa/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The Authors submitting a manuscript do so on the understanding that if accepted for publication, Authors retain copyright and grant the AUSTENIT right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike License that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
AUSTENIT, the Editors and the Advisory International Editorial Board make every effort to ensure that no wrong or misleading data, opinions or statements be published in the journal. In any way, the contents of the articles and advertisements published in AUSTENIT are the sole responsibility of their respective authors and advertisers.
References
Eko, A. (2021). Perencanaan Mesin Pengiris Kentang Dengan Kapasitas Produksi 1,2 Ton/Jam. TEKNOTIKA, 1(1), 20-28.
(https://ejournal.ftiunmabanten.ac.id/teknotika/article/download/86/72)
Elgasim, E. A. and Kennick, W. H. (1980). Effect of pressurization of pre‐rigor beef muscles on protein quality. Journal of Food Science, Vol. 45, No. 5, pp: 1122-1124. (https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1980.tb06501.x)
Indawati, N. (2021). Pelatihan Pemasaran Online Pada Pelaku Usaha Keripik Tempe Dan Keripik Buah Desa Sukorejo Kecamatan Sidayu Kabupaten Gresik. Jurnal ABDI: Media Pengabdian Kepada Masyarakat, Vol. 7 No. 1, pp: 18-22.
Luthfi, F., Munir, A.P., dan Panggabean, S. (2016). Design and Construction of Tempeh Slicer. J. Rekayasa Pangan dan Pertanian, Vol. 4, No. 4, 2016. (https://jurnal.usu.ac.id/index.php/jrpp/article/view/Fauzan%20Luhfi/6841)
Marsetiya, U.D. (2019). Penguatan Aspek Manajemen Produksi dan Kualitas Tempe Pada UKM Tempe. JPPM (Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat), Vol. 3, No. 1, pp: 133-140.
Nugroho, Y.A., Al Faritsy, A.Z., & Sugiharto, A. (2019). PKM Diversifikasi Produk Olahan Tempe Dan Peningkatan Daya Saing Pada Kelompok Wanita Tani Rahayu Bantul. Jurnal Anadara Pengabdian Kepada Masyarakat, Vol. 1, No. 2. (http://jurnal.una.ac.id/index.php/anadara/article/view/1000)
Pinasti, L., Nugraheni Z., & Wiboworini, B. (2020). Potensi tempe sebagai pangan fungsional dalam meningkatkan kadar hemoglobin remaja penderita anemia. AcTion: Aceh Nutrition Journal, Vol. 5, No. 1, pp:19-26. (10.30867/action.v5i1.192)
Priyanto A.D. dan Djajati. S. (2018) Pelatihan Diversifikasi Olahan Tempe Pada Pengrajin Tempe Di Desa Parerejo Kecamatan Purwodadi Kabupaten Pasurusan. Journal of Science and Social Development, Vol. 1, No. 2, pp.46-52.( https://www.journal.unusida.ac.id/index.php/jssd/article/view/166/121)
Putra, F. K. Safril, S., Leni, D. & Venny, YH, (2019). Rancang Bangun Mesin Pengiris Singkong. Jurnal Teknik Mesin, 12(1), 19-23. (https://ejournal2.pnp.ac.id/index.php/jtm/article/view/196)
Raswanti, H., Aditya, A.O., Aisyah S.R., Alham A. & Hanidah, I.I. (2019). Upaya Peningkatan Konsumsi Tempe Melalui Diversifikasi Olahan. Agricore: Jurnal Agribisnis dan Sosial Ekonomi Pertanian Unpad, vol. 3, No. 1.(https://doi.org/10.24198/agricore.v3i1.17804)
Sajuli, M. S. & Hajar, I. (2017) Rancang bangun mesin pengiris Ubi dengan Kapasitas 30 kg/jam. INOVTEK POLBENG, 7(1), 66-70. (https://doi.org/10.35314/ip.v7i1.158)
Trianasari, E., Pamuji, D. R., Prayogo, G. S. dan Rahayu, N. S. (2017). Pemanfaatan Teknologi Tepat Guna Mesin Pengiris Tempe Untuk Meningkatkan Produktifitas Umkm Keripik Tempe Di Desa Siliragung Kecamatan Siliragung”. Jurnal Rotor. Vol. 10, No. November, pp. 64–66. (https://doi.org/10.19184/rotor.v10i2.6420)
Utomo, A.P. dan Nurlaila, Q. (2021). Perancangan Mesin Pengiris Tempe Semiotomatis Dengan Arah Pengirisan Horizontal. PROFISIENSI: Jurnal Program Studi Teknik Industri, Vol 9, No. 2, pp: 252-261. (https://doi.org/10.33373/profis.v9i2.3690)
Wijianti, E.S., Novriyanda, N. dan Saparin, S. (2020). Rancang Bangun Mesin Pengiris Bawang Merah Sistem Mata Pisau Rotari Sumbu Vertikal. AUSTENIT, 12.2: 34-37. (https://doi.org/10.5281/zenodo.4547834)
Wulandari, W., Pratama, B.W., & Yusuf, N.A. (2021) Mesin Pengiris Tempe Semi Otomatis Sistem Pisau Berputar Untuk Peningkatan Roduktivitas UMKM Keripik Tempe Ardani Malang. Jurnal Aplikasi Dan Inovasi Ipteks" SOLIDITAS"(J-SOLID), Vol. 4 No.2, pp.121-128. (https://doi.org/10.31328/js.v4i2.2761)
Yuniarti, R., Azlia, W., & Sari, R.A. (2015). Penerapan sistem Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) pada proses pembuatan keripik tempe. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, Vol.14, No.1, pp: 86-95. (https://doi.org/10.23917/jiti.v14i1.627)