PENGUJIAN KUALITAS AIR LIMBAH INDUSTRI TAHU DI DESA KUNCEN KECAMATAN PADANGAN

Penulis

  • Oktavianus Cahya Anggara Cahya Anggara Universitas Bojonegoro
  • Ahmad Abdul Ali Asyrofi Universitas Bojonegoro
  • Dewi Rosyita Sya Roni Universitas Bojonegoro
  • Angger Bayu Purnomo Putro Universitas Bojonegoro

DOI:

https://doi.org/10.36257/apts.v6i3.7412

Kata Kunci:

Limbah cair tahu, BOD, COD, TSS, Suhu dan pH, Tofu Liquid Waste, BOD, COD, TSS, Temperature and pH

Abstrak

Tofu liquid waste is a by-product of the tofu industry when soybeans are processed into tofu. Based on Republic of Indonesia Minister of Environment Regulation Number 5 of 2014 concerning Waste Water Quality Standards Produced from the Soybean Processing Process, tofu liquid waste must meet several certain parameters, such as a maximum BOD of 150 Mg/L, a maximum COD of 300 Mg/L, a maximum TSS of 200 Mg/L, and has a pH range of between 6 and 9. Liquid waste originating from the tofu industry has a composition consisting of macromolecular materials, including carbohydrates of 0.1%, protein of 0.42%, fat of 0.13%, Fe ( iron) of 4.55%, phosphorus of 1.74%, and the main component of 98.8% is water. This research aims to identify wastewater produced by the tofu industry in Kuncen Village, Padangan District, Bojonegoro Regency. Test results for waste water characteristics show that the temperature parameter of 55°C does not meet the quality standard, namely 30°C. The test results for the pH parameter of 5 do not meet the quality standards, namely 6 - 9. Meanwhile, the TSS parameter is by the quality standards, namely 10.58 mg/L below 200 mg/L. The BOD test results of 5 meet the quality standards, namely 39. 4 mg/L below the quality standard value of 150 mg/L. The COD test results of 115 mg/L have met the quality standard value requirements of 300 mg/L.

Referensi

R. D. Sandi, “ANALISIS KUALITAS AIR DAN DISTRIBUSI LIMBAH CAIR INDUSTRI TAHU DI SUNGAI MURONG KECAMATAN JOGOROTO KABUPATEN JOMBANG,†Swara Bhumi, vol. V, no. 9, pp. 59–66, 2019.

H. Pagoray, S. Sulistyawati, and F. Fitriyani, “Limbah Cair Industri Tahu dan Dampaknya Terhadap Kualitas Air dan Biota Perairan,†Jurnal Pertanian Terpadu, vol. 9, no. 1, pp. 53–65, Jun. 2021, doi: 10.36084/jpt..v9i1.312.

F. Sayow, B. V. J. Polii, W. Tilaar, and K. D. Augustine, “ANALISIS KANDUNGAN LIMBAH INDUSTRI TAHU DAN TEMPE RAHAYU DI KELURAHAN UNER KECAMATAN KAWANGKOAN KABUPATEN MINAHASA,†Jurnal Transdisiplin Pertanian (Budidaya Tanaman, Perkebunan, Kehutanan, Peternakan, Perikanan), Sosial dan Ekonomi, vol. 16, no. 2, pp. 1–8, 2020.

A. Setiawan, D. R. Jati, and O. Saziati, “PENERAPAN PRODUKSI BERSIH INDUSTRI KECIL TAHU DI JALAN PARIT PANGERAN SIANTAN PONTIANAK,†Jurusan Teknik Lingkungan Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura, Pontianak, pp. 1–10, 2021.

R. P. Dewa and S. Idrus, “IDENTIFIKASI CEMARAN AIR LIMBAH INDUSTRI TAHU DI KOTA AMBON IDENTIFICATION OF TOFU INDUSTRY WASTEWATER IN AMBON,†2017.

E. Marian and S. Tuhuteru, “PEMANFAATAN LIMBAH CAIR TAHU SEBAGAI PUPUK ORGANIK CAIR Utilization of Tofu Liquid Waste to Growth and Yield of Chicory (Brasica pekinensi),†2019. [Online]. Available: http://jurnal.unmuhjember.ac.id/in

Nurman, E. Zuhry, and I. R. Dini, “PEMANFAATAN ZPT AIR KELAPA DAN POC LIMBAH CAIR TAHU UNTUK PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI BAWANG MERAH (Allium ascalonicum L.),†2017.

Mardhiana, A. Murtilaksono, H. Simon, and F. Hasanah, “PENGARUH PUPUK LIMBAH CAIR TAHU TERHADAP PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN JAGUNG (Zea mays L.),†Jurnal Ilmu Pertanian, vol. 4, no. 2, pp. 1–6, 2021.

B. A. Aris, Rudi, and Lasarido, “PENGELOLAAN LIMBAH INDUSTRI TAHU MENGGUNAKAN,†Jurnal AGRIFOR, vol. 20, no. 2, pp. 257–264, 2021.

M. R. Cahyani et al., “Pengolahan Limbah Tahu dan Potensinya,†Proceeding of Chemistry Conferences, vol. 6, no. 0, pp. 27–33, Sep. 2021, doi: 10.20961/pcc.6.0.55086.27-33.

B. Rahadi, R. Wiroesoedarmo, A. T. S. Haji, and A. P. Ariyanto, “Prediksi TDS, TSS, dan Kedalaman Waduk Selorejo menggunakan Aerial Image Processing,†Jurnal Sumberdaya Alam dan Lingkungan, vol. 7, no. 2, pp. 65–71, Aug. 2020, doi: 10.21776/ub.jsal.2020.007.02.3.

E. Kusniawati and H. Budiman, “ANALISA SIFAT AIR INJEKSI BERDASARKAN PARAMETER pH, TSS, TDS, DO DAN KESADAHAN,†Jurnal teknik Patra Akademika, vol. 11, no. 2, pp. 1–14, 2020.

N. M. Putri and F. Hardiansyah, “Efektivitas Penerapan Teknologi Pada IPAL Komunal Ditinjau Dari Parameter BOD, COD, dan TSS,†Jurnal Teknik Pengairan, vol. 13, no. 2, pp. 183–194, Nov. 2022, doi: 10.21776/ub.pengairan.2022.013.02.05.

R. N. Amalia et al., “Potensi Limbah Cair Tahu sebagai Pupuk Organik Cair di RT. 31 Kelurahan Lempake Kota Samarinda,†vol. 1, no. 1, pp. 36–41, 2022, doi: 10.32522/abdiku.v1i1.

E. G. Kristyan, Y. Ratih Pratiwi, and H. S. Putra, “Rancang Bangun Biogas Limbah Tahu Skala Rumah Tangga Household-scale Tofu Biogas Installation,†2021.

Peraturan Menteri Lingkungan Hidup Republik Indonesia Nomor 5 Tahun 2014 Baku Mutu Air Limbah Pengolahan Kedelai.

Unduhan

Diterbitkan

2023-09-18

Artikel Serupa

<< < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >> 

Anda juga bisa Mulai pencarian similarity tingkat lanjut untuk artikel ini.