PEMBUATAN TEH KUBUNA DARI KULIT BUAH NAGA MERAH (Hylocereus polyrhizus)
Abstract
Abstract
Lifestyle during a pandemic requires a healthy life, regular diet, and drinking beverages that have high anti-oxidants to strengthen the body's resistance. A drink that has a high anti-oxidant content is an herbal tea from fruit or rhizomes, for example, dragon fruit which is rich in anthocyanins. The red dragon fruit peel that will be used as tea must go through a drying process so that it can extend the shelf life and make it easier to use. Drying can be done with sunlight and dryers. The purpose of this service activity is to increase the knowledge of Binawati Kindergarten school residents (student’s parents, teachers, and the community around the school) regarding innovations in the use of household waste, dragon fruit peel into tea, as well as being an entrepreneur opportunity for service participants
Keywords: Kubuna Tea, dragon fruit peel
Abstrak
Pola hidup dan di masa pandemi virus covid-19 mengharuskan untuk hidup sehat, pola makan yang teratur dan minum minuman yang mempunyai anti oksidan yang tinggi guna mempertebal daya tahan tubuh. Salah satu minuman yang mempunyai kandungan anti oksidan yang tinggi adalah teh herbal dari buah atau rimpang contohnya buah naga yang kaya akan antosianin. Kulit buah naga merah yang akan dijadikan teh harus melalui proses pengeringan, yang mengakibatkan kadar air berkurang sehingga dapat memperpanjang masa simpan dan mempermudah penggunaannya. Pengeringan dapat dilakukan dengan bantuan sinar matahari dan alat pengering. Tujuan kegiatan pengabdian ini adalah untuk menambah pengetahuan warga sekolah TK Binawati (wali siswa, guru dan masyarakat di sekitar sekolah) mengenai inovasi pemanfaatan limbah rumah tangga yaitu kulit buah naga menjadi teh, sekaligus bisa menjadi peluang wirausaha bagi peserta pengabdian
Kata Kunci: teh Kubuna, kulit buah Naga
Downloads
Published
Versions
- 2022-09-12 (3)
- 2022-09-12 (2)
- 2022-09-12 (1)